Veel gestelde vragen

Deze pagina bevat een overzicht met veel gestelde vragen.

Is het verplicht om een opleiding te volgen?

Ja, het is in Nederland verplicht om een opleiding te volgen voordat je een paramotor mag besturen. Hoewel paramotorvliegen is uitgezonderd van de de verplichting een “bewijs van bevoegdheid” (zoals RPL, PPL, of CPL) te hebben, is een paramotorvlieger verplicht om zijn theoretische en praktische bekwaamheid aan te kunnen tonen. Dit kun je aantonen met het KNVvL paramotorvliegbewijs. Zonder de juiste papieren kun je beboet worden en ben je vaak ook niet verzekerd!

Is een APPIppg vliegbewijs ook voldoende?

Nee, een APPIppg vliegbewijs is niet voldoende. APPIppg is een internationaal georiƫnteerde opleiding en is niet toegespitst op de Nederlandse regelgeving en het complexe luchtruim. De APPIppg opleiding voorziet niet in de kennis die door de Nederlandse overheid wordt gevraagd.

Is een WA-verzekering verplicht?

Ja, een paramotorvlieger is ingevolge Europese regelgeving verplicht om een WA-verzekering te hebben met een minimale dekking van 500.000 euro. Merk op dat de WA-verzekering uitsluitend schade toegebracht aan anderen dekt. Een WA-verzekering dekt dus geen letsel toegebracht aan de piloot of eventuele passagier.

Ben ik als tandem passagier verzekerd?

Nee, als tandem passagier moet je ervan uit gaan dat je niet verzekerd bent mocht je letsel oplopen door een ongeluk tijdens het meevliegen. Hoewel een piloot een inzittendenverzekering kan afsluiten en zich kan verzekeren voor letsel aan de passagier, is de dekking vaak heel beperkt. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn, dit na te vragen bij de piloot en goed na te denken voordat je bij iemand instapt!

Worden (medische) kosten in het buitenland door mijn reisverzekering gedekt?

Nee, paramotorvliegen wordt net als paragliden (schermvliegen) door de meeste (reis)verzekeraars gezien als risicosport. Bestudeer dus goed de polisvoorwaarden. Bij een enkele verzekeraar is het wel mogelijk om aanvullend voor risicosporten te verzekeren.

Heb je vraag die niet in deze lijst staat? Stuur je vraag aan info@paramotoropleiding.nl.