Paramotorvliegscholen

De theorie en praktijkopleiding tot paramotorvlieger volg je bij een door de KNVvL erkende paramotorvliegschool. Op deze scholen wordt lesgegeven door KNVvL erkende instructeurs.

KNVvL erkende instructeurs geven les volgens eisen in het Reglement Paramotor 2016. Deze eisen dragen bij aan een goede en veilige paramotorvliegopleiding.

Examen

De opleiding wordt afgesloten met een theorie en praktijkexamen. Het theorie examen vindt plaats bij het hoofdkantoor van de KNVvL in Woerden en het praktijkexamen wordt afgenomen door een KNVvL examinator. Indien je de examens met goed gevolg hebt afgelegd kun je bij het KNVvL examinerings instituut (KEI) je paramotorvliegbewijs aanvragen.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding tot paramotorvliegen duurt in veel gevallen ongeveer één tot anderhalf vliegseizoen. Dit komt omdat paramotorvliegen een weersafhankelijke luchtsport is. Er wordt alleen les gegeven wanneer de weersomstandigheden goed zijn.

Normale of korte cursus

Een aantal paramotorvliegscholen biedt versnelde cursussen aan in het buitenland. Dit worden ook wel ‘buitenland stages’ genoemd. Omdat het weer in het buitenland beter is dan in Nederland kan daar meestal meer gevlogen worden. Toch wordt een versnelde cursus in het buitenland niet aangeraden.

Goed en veilig leren paramotorvliegen draait om het opbouwen van kennis en vaardigheden. Dit leer je bij voorkeur door de vaardigheden gedurende een langere tijd bij wisselende omstandigheden en in wisselende seizoenen op te doen. Hoewel een versnelde opleiding qua inhoud ‘even goed’ is als een normale opleiding, ontbreekt de tijd om de kennis en vaardigheden echt goed op te doen. Daarnaast zijn de weersomstandigheden in het buitenland vaak niet vergelijkbaar met de weersomstandigheden in Nederland.

Een buitenland stage als onderdeel van je opleiding in Nederland bevelen wij wel ten zeerste aan.

Iets niet in orde?

Heb jij het gevoel dat er bij een opleiding van een KNVvL erkende school iets mis is? Meldt het dan bij de afdeling Paramotorvliegen van de KNVvL of info@paramotoropleiding.nl.